Prečo pred rekonštrukciou uprednostniť výstavbu novostavby

Autor: admin | Dátum: 12.12.2018

Rekonštrukcia, rovná sa kompromisy

Toto je základný fakt, ktorý si treba uvedomiť pri každej prestavbe či obnove rodinného domu. Rekonštrukcia je neraz technicky aj finančne náročnejšia než novostavba a nie vždy sa budú dať presne zrealizovať všetky vaše predstavy. Negatíva a komplikácie spojené s rekonštrukciou však často vyvážia pozitívne stránky bývania v takomto dome – nesporne je to čaro osobnosti, ak by sme na dom preniesli terminológiu súvisiacu s človekom, ktoré na nás zapôsobí už pri jeho kúpe, ďalším kladom je určite genius loci čiže duch miesta alebo atmosféra nielen v dome samotnom, ale aj v prostredí, kde sa dom nachádza.

Čo potrebuje starý dom

Na začiatku je dôležité popremýšľať v pokoji o tom, čo od svojho budúceho bývania očakávate, aké sú vaše predstavy o spôsobe používania domu a živote v ňom. Na základe takýchto úvah si vytvoríte jasnejší obraz o tom, ako by mal váš rodinný dom vyzerať. Rekonštrukcia je v každom prípade stavebný zásah, ktorý je potrebné konzultovať so stavebným úradom.

Práve tam sa dozviete, či vaše predstavy naplní takzvaná drobná stavba, ktorú stačí ohlásiť na stavebnom úrade, alebo si stavebný zásah vyžaduje stavebné povolenie. Okrem toho môže byť stavba pamiatkovo chránená alebo z iných dôvodov podlieha určitým obmedzeniam a limitom.

V druhom prípade je určite jednoduchšie obrátiť sa na projekčnú kanceláriu, ktorá vám poskytne kompletné služby – od projektu až po odovzdanie stavby do užívania.

Naspäť na výpis